Методологія дослідження чинників політичної активності: українська специфіка - Четверик, А. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2011)
У статті окреслено стан розробки проблем політичної участі на пострадянському просторі в контексті порівняння українського та російського досвіду. Автор аналізує актуальність моніторингу та основні перешкоди для дослідження динаміки активності українців, зокрема недосконалість статистичної, нормативної бази та відсутність єдності дослідників у розумінні категоріального апарату політичної участі.