Німецький і французький підходи до інтеграції іммігрантів - Темірова, І. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2011)
У статті аналізуються дві моделі інтеграції іммігрантів: «етнічна» та «республіканська». Вони сформувалися відповідно в Німеччині й Франції. Показано, що у Німеччині держава робить усе можливе, щоб виникло розуміння, що ця складна процедура доступна лише для обраних, які зможуть довести своє німецьке походження. Модель соціальної інтеграції іммігрантів у Франції базується на призвичаєнні до французького культурного та політичного життя, а не на етнічності.