Правове оформлення місцевої представницької та безпосередньої демократії у регіоні Центральної і Східної Європи - Лендьел, М. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2011)
Аналізується соціально-політичний контекст схвалення у країнах Центральної і Східної Європи законодавства, що визначає систему обрання представницьких органів влади місцевого рівня та правові форми застосування інструментів безпосередньої демократії. Визначаються спільні та унікальні характеристики правил формування місцевих легіслатур та обіймання посади мера муніципалітетів, проведення локальних референдумів як типової форми безпосередньої демократії.