Культурно-антропологічна ідентифікація циганів України - Данілкин, О. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2008)
В статті вказано, що етнодіалектний поділ циганства на групи є доказом перебування циганів (їхніх груп) на порубіжжі мов, національно-культурних традицій. Свідченням їхньої кочівлі в замкнених територіальних ареалах є поділ циганських діалектів на ряд піддіалектів, які виникли під впливом піддіалектів мови місцевого населення не лише на Україні, але і у всіх країнах Європи. Етногруповий поділ циган (у автора на “стани” і “касти”) впливає на їхню самоідентифікацію та проявляється у певних маркерах ідентичності культурно-побутових, антропологічних, мовних, соціально-культурних, рівні освіченості.