Архівне джерело про сербських ромів на теренах України (початок ХХ ст.) - Павлюченко, О. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2008)
Розглянуто причини й обставини, за яких роми потрапили в Україну з країн Балканського півострова, зокрема, з Сербії, на початку ХХст. На основі архівних джерел описано умови їхнього перебування, заняття, ставлення місцевого