Ксенофобія у ставленні до ромів - Явір, В. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2008)
В роботі вказано, що за радянських часів роми були завжди присутнім невідємним елементом соціально-етнічної ксенофобії, навязуваної режимом з гори і лише зрідка ставали втіленням психологічної ксенофобії. Здійснено порівняння індексів ксенофобії в Україні і Росії за даними соціологічних опитувань 2000 – 2008 років. Зазначенo, що найгірше до представників інших етносів ставляться ті, хто не мав досвіду спілкування з ним і користується розповсюдженими в суспільстві стереотипами.