Порівняння ефективності традиційних комбінованих методів лікування хворих на рак ободової кишки - Гулак, Л.О.; Колесник, О.О.; Сорокін, Б.В.; Приймак, В.В.; Євтушенко, О.І.; Чорний, В.О.; Кикоть, В.О. (Онкологія, 2002)
Резюме. Проаналізовані результати радикального лікування хворих на рак ободової кишки (РОК) за допомогою комбінованих методів, що передбачали проведення передопераційної інтенсивної променевої терапії (ПТ), системної монохіміотерапії флуороурацилом та внутрішньоартеріальної поліхіміотерапії (ВАПХТ). Хворі добре переносили ад’ювантні методики лікування, не відзначено ускладнень хірургічного етапу лікування, але спостерігалось збільшення кількості післяопераційних гнійно-запальних ускладнень. Встановлено, що у хворих на РОК ІІ стадії показник 3-річної виживаності був кращий після ВАПХТ, 5-річної — після передопераційної ПТ, при ІІІ стадії захворювання показник 3-річної виживаності був кращим у хворих, яким проводили ВАПХТ, 5-річної — у хворих з доопераційною ПТ та ВАПХТ. При терміні спостереження протягом 10 років відзначені практично однакові результати у хворих досліджених груп.