Заповіти як джерело дослідження історії монастирів Волині XVI – першої половини XVII ст. - Горін, С. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
У статті на прикладах монастирів Луцького повіту Волинського воєводства простежується роль заповітів у дослідженнях з історії монастирів. наведений перелік відомих нам тестаментів засвідчує їхнє значення як одного з найважливіших джерел щодо пожертв монастирям і поховань у них. наукова інтерпретація цих та інших свідчень у заповітах дозволяє краще зрозуміти різноманітні аспекти функціонування обителей.