Деякі аспекти діяльності Чернігово-Сіверської друкарні у другій половині XVII ст. за епістоляріями та історіографією - Семко, Д. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
У статті здійснено спробу простежити деякі аспекти розвитку друкарства як складової розвитку культурних процесів на Чернігово-Сіверщині в другій половині ХVІІ ст. Діяльність чернігівської та новгород-сіверської друкарень розглядається в контексті вирішення легітимаційних завдань нової української інтелектуальної еліти, особливо тієї її частини, яка гуртувалася навколо чернігівського архієпископа Лазаря Барановича.