Генеральний опис Лівобережної України 1765–1769 рр.: виміри локальної демографічної історії - Сердюк, І. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
У статті аналізується потенціал генерального опису Малоросії, як історико-демографічного джерела для вивчення населення гетьманщини на різних територіальних рівнях. Розглядаються можливості вивчення функціонування ранньомодерного соціуму як цілісної системи та окремих її складових.