Соціокультурний портрет волинського містечка першої половини ХІХ ст. (за матеріалами Олицької ратуши) - Карліна, О. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
В статті визначені особливості приватновласницьких містечок як міських населених пунктів Правобережної України першої половини ХІХ ст. на основі анализу збережених матеріалів ратуші в Олиці (центрі однієї з ординацій Радзівіллів) здійснена соціокультурна характеристика волинського містечка. Підкреслено, що Олика зберегла риси локального торгово-ремісничого поселення, а наявність в ній органу самоуправління виокремлювало його із середовища типово аграрних містечок регіону.