Висвітлення історії грецької громади Одеси на тлі Східної кризи 1820-х рр. в документах Державного архіву Одеської області - Уварова, О. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
На базі матеріалів Державного архіву Одеської області простежено глибокий взаємозв’язок між становищем грецької громади Одеси і зовнішньополітичною діяльністю Росії в період Східної кризи 1820-х рр. Проаналовано механізми проведення на місцевому рівні російської урядової “політики покровительства” балканським переселенцям, довівши її залежність від міжнародних обставин.