Ефективність різних способів інокуляції сої бульбочковими бактеріями - Маліченко, С.М.; Даценко, В.К.; Маменко, П.М.; Коць, С.Я. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2009)
Досліджено ефективність передпосівної інокуляції сої бульбочковими бактеріями за безпосередньої бактеризації посівного матеріалу та при внесенні інокулюму в ґрунт під передпосівну культивацію, а також здатність ризобій, що залишилися в ґрунті, вступати в наступному році в ефективний симбіоз із соєю. У роботі використано рідкі бактеріальні культури виробничого штаму Bradyrhizobium japonicum 634б та трьох перспективних Tn5-мутантів B. japonicum 646. Внесення в ґрунт бактеріальних суспензій виявилося ефективнішим в обидва роки досліджень, порівняно з інокуляцією насіння, про що свідчить більша кількість утворених кореневих бульбочок, вища їх нітрогеназна активність і більша врожайність зерна сої. Із-поміж трьох досліджуваних транспозонових мутантів два виявились ефективнішими за штам- стандарт.