Біологічні властивості бульбочкових бактерій сої з різною швидкістю росту - Крутило, Д.В. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2009)
Вивченo фенотипові та генотипові властивості мікро- симбіонтів сої з різною швидкістю росту. Встановлено, що штами з інтенсивним ростом проявляють специфічність до рослини- живителя, однак істотно відрізняються від повільнорослих бульбочкових бактерій сої за серологічними, хемотаксономічними та симбіотичними властивостями. За антигенним складом інтенсивнорослі штами об’єднані в одну серогрупу. Відмічено подібність жирнокислотних профілів штаму з інтенсивним ростом Bradyrhizobium sp. КВ1-1 та повільнорослих штамів B. japonicum 634б і B. japonicum КС2-3. Виявлено, що ЕПС штаму Bradyrhizobium sp. КВ1-1 відрізняються від ЕПС штамів B. japonicum КС2-3 і B. japonicum 634б наявністю ксилози (2,7 %) та підвищеним вмістом рамнози (18,4 %). Аналіз послідовностей генів 16S рРНК дозволив віднести штами з інтенсивним ростом до роду Bradyrhizobium. Досліджені інтенсивнорослі штами утворюють неспецифічний симбіоз із вигною китайською.