Екологічні аспекти формування високопродуктивної бобово-ризобіальної системи Glycіne max-Bradyrhіzobі umjaponіcum - Москалець, В.В. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2009)
Показано, що алохтонна мікробіота є вірулентною, конкурентоздатною, комплементарною до різних сортів макро- симбіонту, резистентною до абіотичних факторів, зокрема, до коливань температури, вологості повітря та ґрунту, порівняно з аборигенною мікробіотою, що позитивно позначається на показниках продуктивності системи «Glycine max–Bradyrhizobium japonicum М 8». За оптимальних строків сівби (5-15 травня, середньодобова температура повітря +12-15 оС) при застосуванні мікробних препаратів, біоагентами яких є високоактивні азотфіксувальні бактерії B. japonicum М 8, та за використання ультраранніх і ранніх сортів сої можна забезпечити формування високопродуктивної бобово-ризобіальної системи «Glycine max– B. japonicum М8» в умовах перехідної зони Лісостеп–Полісся.