Як убезпечити соціально-економічне життя держави? - Довбенко, М. (Вісник НАН України, 2010)
Важливою проблемою для виконавчої і законодавчої гілок влади України є наповнення бюджету. Автор статті переконаний, що настав момент для перебудови економіки шляхом упровадження низки реформ. Серед них головними мають стати нові мотиваційні схеми стимулювання екпортоорієнтованих підприємств, зокрема надання кредитів із компенсуванням урядом відсоткової ставки; залучення до цього процесу комерційних банків, що проводитимуть моніторинг виробничої програми позичальника і сприятимуть детінізації економіки. Розвиток системи страхування (будівельно-монтажних робіт, автовідповідальності, аграрних ризиків, здоров’я) і заміна солідарної пенсійної системи на недержавну дозволять створити «довгу гривню» — інструмент тривалого кредитування, необхідний для оздоровлення державних фінансів і пожвавлення економіки України.