Інтелектуальні та психологічні моделі характеристики особи як оператора в комп’ютеризованих інтегрованих системах з ієрархічною структурою як базис навчання - Сікора, Л.; Антоник, М.; Федчишин, Р.; Поліщук, М.; Левицька, Г.; Друк, Н. (Збірник наукових праць Інституту проблем моделювання в енергетиці ім.Г.Є.Пухова НАН України, 2010)
В статті розглянуто інтелектуальні та психологічні особливості оперативного персоналу, який формує процедури прийняття рішень в інтегрованих системах з ієрархічною структурою, показано що поєднання логічних і когнітивних концепцій прийняття рішень підвищує рівень стійкості особи в екстремальних умовах, а також проблеми підготовки.