Епістемологічний релятивізм: pro et contra (людина, що пізнає, та її "можливі світи") - Волошин, В. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2010)
Причини епістемологічного релятивізму – в нелінійному розвитку науки, аномаліях раціональності, культурно-історичних біфуркаціях, “можливих світах” суб’єкта пізнання. Релятивізм виконує низку конструктивних функцій. Він продукує неадекватні цілям і цінностям науки наслідки. Протидія абсолютному релятивізму передбачає пошук епістемологічних метакритеріїв.