Трансформація людської тілесності у ХХІ сторіччі: на шляху до "тіла майбутнього" - Муха, О. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2010)
Cтаття презентує трансформацію парадигм людської тілесності ХХ і ХХІ сторіч на прикладі концепцій М. Фуко і Ж. Бодрійяра. Проводяться аналогії із християнським поняттям “райської тілесності” та новотвором сучасної антропології – ідеєю про “тіло майбутнього”. Аналізується “суспільство порно” як проголошення реквієму сексуальності сучасної західної людини. Тим не менш, тіло розглядається як носій духовної сили та творчості.