Професійна орієнтація і здоров’я учнів шкіл: соціальний аспект проблеми - Ананьєв, А.; Вінтюк, Ю. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2010)
Здійснено аналіз результатів низки попередніх досліджень впливу стану здоров’я старшокласників на процес їхнього професійного самовизначення з метою з’ясування соціальної детермінації виявлених закономірностей. Наведено дані про аналітичне дослідження даної проблеми, а також виявлені соціальні чинники, які детермінують процес професійного самовизначення в учнів шкіл. Проаналізовано результати проведеного емпіричного дослідження, яке проводилося у два етапи і складалося з констатуючого і формуючого експериментів. Одержані дані піддано аналізу для виявлення у них соціальної складової, виявлено соціальні чинники, що зумовлюють ефективність профорієнтаційної роботи в сучасних загальноосвітніх закладах, а також впливають на стан здоров’я школярів. Зроблено висновки з проведеної роботи, врахування яких дозволить покращити методику профорієнтаційної роботи з учнями шкіл у сучасних умовах.