Стійкість бактерій як міждисциплінарна проблема (Механізм формування адаптивної мультирезистентності бактерій до біоцидів із погляду фундаментальних основ супрамолекулярної хімії) - Мокієнко, А.; Петренко, Н.; Гоженко, А. (Вісник НАН України, 2010)
Автори опрацювали великий масив публікацій і літератури щодо сучасного трактування природи резистентності бактерій до біоцидів як інтегрального поняття антимікробних засобів. Виявлено спільність механізмів формування стійкості та важливість біоплівок як субстрату для горизонтального передавання генів резистентності. Висловлено гіпотезу, згідно з якою механізм формування адаптивної мультирезистентності бактерій до біоцидів зумовлений утворенням супрамолекулярних ансамблів рецепторів і субстратів з передаванням генів резистентності на основі принципу подвійної комплементарності.