Соціальний капітал як умова і міра грома дянського поступу: європейські національні зразки й українські варіанти - Карась, А. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2008)
Запропоновано поняття громадянського поступу на означення еволюції соціального процесу в аспекті формування громадянського суспільства як умови забезпечення вільного самоздійснення людини. На переконання автора, термін "громадянський поступ" є конгруентним до поняття "соціальний капітал" і може застосовуватися для аналізу тенденцій суспільного розвитку, зокрема у новітній українській історії. Громадянський поступ визначається превалюванням у суспільних взаємодіях між людьми горизонтальних відносин, що утворюються довкола домагання вартостей свободи й автентичності особи та норм, які складаються у процесі їх дотримання.