Інтелект з позицій ґендерного підходу: філософсько-методологічні та психологічні аспекти - Гапон, Н. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2006)
Визначено обмеження раціоналістського підходу щодо розуміння сутності чоловічого та жіночого інтелекту. Наведено переваги ірраціоналістської методологічної площини в дослідженнях відмінностей ґендерного інтелекту наприкінці ХХ сторіччя. Проаналізовано традиційні для психології кількісні методи досліджень інтелекту та окреслено необхідність нового методологічного пошуку.