Гендерний аналіз традиційного українського суспільства - Кашуба, М. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2005)
Розглянуто особливість духовної культури українського суспільства крізь призму гендерного аналізу. Домінування жіночого начала в українському традиційному суспільстві від часів Київської Русі зумовило формування його особливої духовності. Суспільно-культурні умови, підсилені геополітичним фактором, сформували особливий тип феміністичної активності, який виявлявся особливо гостро в часи випробувань чи суспільних катаклізмів.