Сутність та основні підходи щодо визначення соціально-політичних поділів - Романюк, А. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2005)
У статті проаналізовано сутність поняття "соціально-політичний поділ суспільства". Простежено характер взаємозв’язку між соціальним і політичним поділом суспільства. Визначено індикатори, які засвідчують сформованість соціально-політичного поділу. Розглянуто основні стадії формування та основні різновиди соціально-політичних поділів.