Проблема конфліктності людських стосунків у ракурсі філософсько-соціологічних та психологічних інтерпретацій - Пилат, Н. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2005)
Здійснено аналіз конфлікту як соціально-психологічного феномену в руслі філософсько-соціологічних та психологічних інтерпретацій. Дослідження конфліктної проблематики характеризується зміною уявлень про конфлікт: від негативної оцінки конфлікту як "хвороби" людських стосунків в межах теорії функціоналізму до визнання його в якості необхідного та природного моменту розвитку соціальної системи у межах соціології конфлікту. Становлення конфліктологічної парадигми у теорії конфліктів наголошує на позитивно-функціональній ролі конфлікту у гармонізації соціальних стосунків та принциповій можливості управління ними.