Максимально допустимий перегин пачкорду типу SM на довжині хвилі 1550нм - Маркевич, П.В.; Дробнич, О.В.; Різак, В.М. (Збірник наукових праць Інституту проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова НАН України, 2010)
У статті розглянуто залежність загасання оптичного сигналу в патчкорді типу SМ від радіуса перегину при вимірюванні на робочій довжині хвилі “С” діапазону, що широко використовується для передачі сигналів в сучасних телекомунікаціях при DWDM-, VWDM- мультиплксуванні та ШСД технології, описано основні характеристики оптичного волокна як середовища передачі інформації. Графічно зображено приклад залежності затухання від радіуса згину. Наведено результати дослідження методом тестування 9/125 Single Моde Fiber вимірювальним обладнанням фірми ЕХРО.