Розвиток фабрик програм в інформаційному світі - Андон, П.; Лавріщева, К. (Вісник НАН України, 2010)
У 1975 р. академік Глушков запропонував концепцію конвеєрного способу виробництва ПП з готових програм. У статті проаналізовано розвиток цієї концепції на прикладі попередніх і сучасних фабрик програм; засвідчено появу двох основних понять виробництва: інтерфейс як стиковочний елемент із передачі і трансформації програм, що збираються, та інтегроване середовище збірки готових різнорідних програм із деяких МП. Упродовж останніх 35 років вони постійно вдосконалювались і стали базисом сучасної фабрики програм, наприклад, в інфраструктурі Європейського проекту Grid, призначеного для обчислювання наукових завдань. Автори оприлюднюють результати наукових досліджень Інституту програмних систем НАН України, дають визначення фабрики програм за збіркою ПП із різнорідних і різноплатформених програм з використанням людських, технологічних та інструментальних ресурсів. Інститут планує упроваджувати ці результати в систему Grid і в інститутах НАН України. В межах системи будуть розроблені нові засоби інтерфейсу різнорідних програм із перетворення стандартних ISO/IEC 11404–2007 типів даних до тих, що є в багатьох мовах програмування, процедури генерації яких збагатять майбутні гетерогенні середовища сучасними засобами збірки програм.