Характерні особливості давніх субстратів латинської мови - Борщевський, С.В. (Мовознавство, 2010)
У статті здійснено спробу ідентифікації характерних особливостей давніх субстратів латинської мови на основі аналізу тематичних груп, а також фонетичної та словотвірної типології апелятивної лексики невідомого походження. Припускається спільність доіндоєвропейського субстрату сучасиих романських (особливо італійської) і слов'янських мов, що є свідченням наявності інтенсивного мовно-культурного контактування протоіталіків і протослов'ян з доіндоєвропейськими етносами — носіями неіндоєвропейських відкритоскладових мов Східного Середземномор'я.