Гертруда-Олислава: постать в давньоруській політиці та культурі - Михайлова, Р.Д.; Михайлов, Д.О. (Українська біографістика, 2010)
У статті розглядається життєвий шлях Гертруди-Олисави (1025–1107/8), княжни з роду Пястів, дружини київського князя Ізяслава Ярославича, її роль у польсько-руських, польсько-німецьких і польсько-італійських стосунках ХІ ст. та її культурний внесок, яким стала унікальна книга ХІ ст. — «Кодекс Гертруди».