Біографічні словники художників України: досягнення та можливості - Гончаренко, М.І. (Українська біографістика, 2010)
У статті йдеться про критерії добору, схеми та принципи побудови біо графічних статей із досвіду підготовки регіональних, тематичних і узагальнюючих словників художників України, починаючи від 1920-х рр. Наголошується на потребі створення поряд із існуючим типом словників, свого роду zip-архівів накопиченої біографічної інформації, нового типу словників, коли біографічні статті як окремі мікроісторії розташовуються не за усталеним абетковим принципом, а за певною ідеєю, скажімо, за різного типу хронологією, школами тощо.