Проблеми біорізноманіття на тлі глобальних процесів - Гродзинський, Д.; Дембновецький, О.; Левчук, О.; Пацюк, Ф. (Вісник НАН України, 2010)
Належну увагу проблемі біорізноманіття вчені Національної академії наук України надавали від початку формування Академії. Активізувавши вивчення флори вищих і нижчих рослин, мікофлори, фауни, бактерій, які виступають основою характеристики біорізноманіття, вітчизняні науковці з часом розгорнули дослідження варіабельності живих організмів з усіх джерел: наземних, морських, інших водних екосистем і екологічних комплексів. При цьому вони вивчають різноманітність у межах видів, таксонів, екосистем. Обґрунтовано низку концепцій охорони рослинного і тваринного світу, а також оптимальної організації заповідного фонду й екологічних коридорів країни. Розвиток досліджень у галузі біорізноманіття зумовив формування нових наукових напрямів, а їхні результати узагальнено в методичних рекомендаціях, монографіях, атласах, зокрема Національному атласі України.