Паладієвий каталізатор - Костюк, О. (Вісник НАН України, 2010)
Нобелівську премію 2010 року в галузі хімії присуджено трьом дослідникам: Річардові Ф. Хеку (університет Делавару, Ньюарк, США), Еїті Негісі (університет Пердью, Індіана, США), Акірі Сузукі (почесний професор університету Хоккайдо, Японія). Їх нагороджено «за розроблення нових, ефективніших шляхів зв’язування атомів вуглецю для синтезу складних молекул». Завдяки відкриттям цьогорічних нобеліантів у світі сьогодні виробляють понад 30% ліків.