Ніколай Гоголь та Микола Гоголь:Париж 1837. Розділ зі студій про Гоголів комплекс “двох душ” - Гришко, В. (Гоголезнавчі студії, 2007)
Цей есей є завершеним текстом роботи, що у скороченому вигляді була прочитана на 10 щорічному зібранні Далекосхідної славістичної конференції у Стенфордському університеті, квітень, 1969.