Комедия «Смешнее черта» («Ревизор» как образчик смехового искусства «украинской школы») - Звиняцковский, В.Я. (Гоголезнавчі студії, 2008)
Сміх Гоголя – це і є його «українськість». Сам Гоголь ідентифікує своє сміхове завдання «чорта пошити в дурня» як суто українське. «Ревізор» віддзеркалює довготривалу українську традицію сміху (сміхової культури).