Функціональність предметного світу в другому томі «Мертвих душ» - Сквіра, Н.М. (Гоголезнавчі студії, 2008)
У статті аналізується інтер’єр помешкання героїв другого тому “Мертвих душ”, досліджується їх матеріальний світ. Розкривається символічна природа таких деталей “поведінкового коду”, як ляпас (“оплеуха”), вживання їжі, хропіння, шмаркання, плювання, звернення на “ти”.