ТермоЕРС і електропровідність твердих розчинів кобальтитів-галатів лантану і неодиму - Лубинський, Н.Н.; Башкіров, Л.А.; Петров, Г.С.; Клиндюк, А.І. (Термоелектрика, 2009)
У роботі викладено результати експериментального вивчення термоЕРС і електропровідності на постійному струмі твердих розчинів LaCo1–xGaxO3 і NdCo1–xGaxO3 в інтервалі температур 300–1050 К. Показано, що температурна залежність коефіцієнта термоЕРС (S) має складний характер. За кімнатної температури в обох досліджених системах за 0 ≤ х ≤ 0.3 S має від’ємні значення, зі збільшенням температури S зростає, проходить через нуль за 435–530 К (LaCo1–xGaxO3) або 490–540 К (NdCo1–xGaxO3), досягає максимальних значень за 560–650 К (LaCo1–xGaxO3) або 560–705 К (NdCo1–xGaxO3) і потім зменшується. Показано, що залежність питомої електропровідності (σ) від температури для зразків з малими значеннями х має S-подібний характер, причому для багатьох зразків за високих температур зафіксований перехід від напівпровідникового до металевого типу провідності. Розраховано величини енергії активації електропровідності (Е) для різних температурних інтервалів, проаналізовано залежність Е від температури і складу твердого розчину (величини х). Для обох досліджених систем в області високих температур виявлено ділянки, де задовільно виконується співвідношення S = С – А·lnσ, справедливе для напівпровідників з одним типом носіїв струму. На підставі отриманих даних для перескокового механізму електропровідності оцінено частку іонів Со3+, відповідальних за електропровідність. На підставі розрахованих значень факторів потужності (P) показано, що кобальтити NdCo0.8Ga0.2O3, LaCo0.8Ga0.2O3 – перспективні оксидні термоелектричні матеріали.