Компанія «Комацу» та її діяльність - Кайбе, Х.T.; Аояма, I.; Сано, С. (Термоелектрика, 2009)
У рамках проекту NEDO «Розробка вдосконалених систем термоелектричного перетворення» компанія Комацу займалася дослідженнями й розробками Bi-Te, силіцидів і каскадних модулів на їхній основі впродовж 5 років аж до березня 2007 року. На шляху до досягнення ККД перетворення 15% за температури гарячої сторони Tгар =580 °C і температурі холодної сторони Tхол=30 °C отриманий проміжний результат 12%. Після цього основними завданнями були проектування модулів і підбір матеріалів для підвищення їхньої довговічності. Модуль на основі Bi-Te, що добре зарекомендував себе як охолоджувач Пельтьє, був адаптований для генерування. Він мав ККД перетворення вище 7.8% за Tгар =280 °C і Tхол =30 °C і добру відтворюваність цього результату. За проектом NEDO компанія Комацу розпочала дослідження силіцидних матеріалів, а також виготовлення модулів. Характеристики силіцидних модулів, що використають Mg-Si n-типу й Mn-Si р-типу, постійно поліпшуються завдяки не тільки зростанню значень Z матеріалів, але й удосконаленій технології виготовлення модулів. Так, за Tгар=550 °C і Tхол=30 °C зберігається ККД вище 8%. З окремих модулів створили каскадний варіант і досягнуті характеристики майже відповідали очікуваним. Фактично було досягнуто ККД 12.1% за Tгар =550 °C і Tхол =30 °C. На основі цих досягнень 27 січня 2009 року компанія Комацу оголосила про промислове виробництво й продаж термоелектричних генераторних модулів із застосуванням сплавів Bi-Te дочірньою компанією Комацу - KELK Лтд.