Перспективи розвитку високотемпературної термоелектричної термометрії - Федик, І.І.; Олейников, П.П.; Улановський, А.А. (Термоелектрика, 2009)
Наведено коротку історичну довідку про розвиток високотемпературної термоелектричної термометрії. Показано, що найбільше поширення в промисловій практиці одержали первинні перетворювачі із чутливими елементами, виготовленими з вольфрамренієвих сплавів [1]. У Росії й країнах СНД термоелектроди містять 5 і 20% ренію. У США найбільш популярні перетворювачі із 5 і 26% ренієвої добавки в термоелектродах. Деяке поширення одержали перетворювачі із 3% ренію в одному з електродів [2]. Про номенклатуру вольфрамренієвих перетворювачів Китаю дає уявлення інтернет-сайт китайської компанії Wuxi Guotao Tungsten Rhenium Alloy Factory. Обсяг споживання термоелектродних сплавів у Росії в останні роки зберігається на рівні 100 кг/рік. Розглянуто основні технологічні процеси й особливості конструкцій засобів вимірювань, що виготовляють у Росії, [3-5]. Охарактеризовано стан метрологічного забезпечення. У зв'язку з різко зрослим інтересом у розвинених країнах до високотемпературних вимірювань робоча група №5 ТК65 МЕК почала роботу з міжнародного визнання НСХ вольфрамренієвих термопар. Презентація термопари BP5/20 проведена директором Обнінської термоелектричної компанії на засіданні робочої групи №5 ТК65 МЕК у Токіо в травні 2008 року. У підсумку російській стороні запропоновано підготувати зразки й провести контрольне калібрування зразків термопари BP5/20 у метрологічних центрах Німеччини, США і Японії. Результати цієї роботи будуть обговорюватися на засіданні робочої групи №5 ТК65 МЭК, наміченому на травень 2009 р. у ВНДІМ ім. Д.І. Менделеєва (С.-Петербург).