Наукові здобутки крізь призму суспільного визнання (Минувшина і сьогодення Державних премій України в галузі науки і техніки) - Стогній, В.; Жданенко, О. (Вісник НАН України, 2011)
У статті проаналізовано діяльність Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки впродовж 40 років, починаючи від досягнень її перших лауреатів до сучасних наукових здобутків, що сприяють інноваційному розвиткові вітчизняної економіки. Екскурс у історію стимулювання науково-технічної творчості водночас окреслює зміни пріоритетів державної політики у сфері науки і техніки, ілюструє вагомі результати впровадження в практику сучасних наукоємних технологій, спільно розроблених ученими і фахівцями-виробничниками. Автори розглядають Державну премію як один з ефективних інструментів стимулювання на загальнодержавному рівні інтелектуальної праці, а також переконливо доводять, що основним фактором позитивної економічної динаміки є наукові розробки й інновації.