Плівкоутворюючі матеріали та багатошарові покриття інтерференційної оптики технологічних ІЧ-лазерів - Зінченко, В.Ф.; Антонович, В.П.; Магунов, І.Р.; Кочерба, Г.І.; Соболь, В.П.; Мозкова, О.В.; Горштейн, Б.А. (Наука та інновації, 2009)
Наведено результати робіт по впровадженню розроблених плівкоутворюючих матеріалів (ПУМ) для інтерференційної оптики приладів ІЧ-діапазону, зокрема технологічних лазерів. Розроблено технології синтезу та технічні умови ПУМ на основі BaY₂F₈ і ZnS—Gd₂S₃, оптимізовано умови нанесення з них тонкоплівкових покриттів. Установлено, що інтерференційні покриття на основі створених ПУМ за своїми оптичними і експлуатаційними властивостями не поступаються, а за шириною області прозорості (7,5—12,5 мкм) і механічною міцністю (0 група) перевершують покриття зі стандартних ПУМ (ZnS, YF₃, ThF₄ ).