Клонування та експресія функціонально активного фрагмента D-E-A-A* протеїну А Staphylococcus aureus - Олійник, О.С.; Колибо, Д.В.; Кабернюк, А.А.; Лабинцев, А.Ю.; Короткевич, Н.В.; Романюк, С.І.; Комісаренко, С.В. (Біотехнологія, 2009)
Отримано рекомбінантний фрагмент протеїну А Staphylococcus aureus з унікальною послідовністю, який складається з чотирьох доменів: D–E–A–A* і експресується в клітинах Escherichia coli. З метою перевірки його функціональної активності проведено тести на здатність взаємодіяти з імуноглобулінами, в яких використано кон’югати цього рекомбінантного фрагмента з пероксидазою хрону та наночастками колоїдного золота.Встановлено, що рекомбінантний фрагмент протеїну А, мічений пероксидазою хрону або колоїдним золотом, має таку саму специфічність стосовно імуноглобулінів ссавців, як і природний протеїн А. Одержаний аналог протеїну А можна використовувати не лише при створенні хроматографічних сорбентів для виділення імуноглобулінів та імунохімічних кон’югатів з метою виявлення антитіл, але й у подальших фундаментальнихдослідженнях імунобіологічних властивостей протеїну А.