Через терни — до знань (До 100-річчя від дня народження члена-кореспондента НАН України О.М. Боголюбова) - Самойленко, А. (Вісник НАН України, 2011)
Олексій Миколайович Боголюбов увійшов в історію вітчизняної та світової наукової думки не тільки як видатний учений, але і як талановитий педагог і фундатор української школи в галузі історії математичних дисциплін. Нелегким видався його шлях у науку, проте, подолавши всі життєві перешкоди, він понад 40 років присвятив самовідданій праці в академічних установах різного профілю. Дослідження О.М. Боголюбова у сфері математичної освіти, філософських і методологічних питань механіки й математики, історії операційного числення, гідромеханіки, теорії пружності поповнили скарбницю української науки.