Виявлення прогнозних об’єктів, перспективних на поклади вуглеводнів, на Північно-Західному шельфі Чорного моря за даними космогеологічних досліджень - Товстюк, З.М.; Єфіменко, Т.А.; Седлерова, О.В.; Лазаренко, І.В.; Головащук, О.П. (Центр менеджменту та маркетингу в галузі наук про Землю ІГН НАН України, 2009)
Виявлення прогнозних об’єктів, перспективних на поклади вуглеводнів, на шельфі Чорного моря проводились з урахуванням розломно-блокової тектоніки регіону, успадкованого розвитку структур, літо-фаціальних і геохімічних умов розвитку. Комплексування геолого-геоморфологічних і космогеологічних досліджень дали змогу скласти схему прогнозних об’єктів Північно-Західного шельфу Чорного моря.