Искусственные углеводородные месторождения и геологические предпосылки их создания в нефтегазоносных регионах Украины - Лукин, А.Е. (Геологічний журнал, 2010)
В умовах неухильного зростання обсягів споживання в якості енергоносія природної вуглеводневої сировини особливого, а для України — життєво-важливого значення набуває проблема створення штучних нафтових І газових родовищ (покладів). У порівнянні з підземними газосховищами це більш високий рівень освоєння природних ресурсів (створення штучних родовищ (покладів) — поява зародкових ноосферних елементів у техносфері). Ідеологічною базою вирішення даної проблеми є гео-синергетична концепція нафтидогенезу, що, на відміну від осадово-міграційної теорії, відкриває великі можливості для моделювання процесів активізації субстратів природних вуглеводнево-генеруючих систем: скупчень важких нафт і бітумів, гідрокарбопелітових (чорносланцевих) формацій, ката-генетично ущільнених колекторів з дисперсним газом (центральнобасейновий газ), вугільного метану та ін. Комплексування різних фізичних і хімічних факторів активізації цих субстратів (у їх сучасному стані - це нетрадиційні та альтернативні джерела вуглеводнів) із застосуванням різних методів теплового, газового, гідродинамічного, електромагнітного впливу на пласт дозволить різко підвищити ефективність і рентабельність робіт зі спорудження штучних родовищ (покладів). Це буде сприяти кардинальному збільшенню прогнозних ресурсів вуглеводнів і створенню їх стратегічних запасів.