Достоверность рекомендуемой для осадочных грунтов обобщенной нелинейной зависимости объемного влагосодержания от всасывающего давления - Ситников, А.Б.; Ситникова, В.А. (Геологічний журнал, 2010)
Запропонована формула достовірної оцінки узагальненої нелінійної залежності об'ємного воло-говмісту від усмоктуючого тиску в ненасичено-насичених грунтах, яка грунтується на застосуванні гранулометричного та мінерального складів з урахуванням того, що кожному 1-му фракційному складу відповідають капілярні пори, які зумовлюють надлишковий тиск порової вологи. На прикладі рекомендованої залежності доводиться її достовірність (істинність) згідно із запропонованими ознаками (критеріями), а також ефективність її застосування у відповідності до розроблюваної концепції оптимістичних і песимістичних розв'язань.