Напрями вдосконалення інституту відповідальності суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності при здійсненні експортних операцій - Ганич, О.А. (Вісник Інституту економіко-правових досліджень НАН України, 2010)
Стаття присвячена відповідальності суб’єктів господарювання в зовнішньоекономічній діяльності за правопорушення, які здійснюються при вивезенні товарів через митну територію України. У роботі аналізується законодавство, що регулює відповідальність суб’єктів ЗЕД, його недоліки, протиріччя і проблеми застосування. Проаналізовані дії національних суб’єктів господарювання при здійсненні експортних операцій, які за законодавством вважаються правопорушеннями. Розглянуто повноваження державних органів, з ініціативи яких на резидента накладаються спеціальні санкції. Розроблено пропозиції щодо вдосконалення господарського законодавства відносно відповідальності суб’єктів господарювання в зовнішньоекономічній діяльності при здійсненні експортних операцій.