Обґрунтування чинників функціонування регіонального ринку праці (на прикладі Донецької області) - Бойченко, Е.Б. (Вісник Інституту економіко-правових досліджень НАН України, 2011)
Розглянуто чинники, які впливають на функціонування регіонального ринку праці. Демографічний чинник, дія якого зумовлює розвиток трудового потенціалу території та забезпечує пропозицію робочої сили. Дія інституційного чинника виявляється в тому, що держава втручається у процеси на ринку праці й забезпечує наявність соціально-трудових гарантій своїм громадянам. Зміст соціально економічного чинника полягає в діяльності держави з управління і розвитку соціальної сфери суспільства. Вплив професійно-кваліфікаційного чинника полягає в тому, що держава сприяє професійній орієнтації, професійної підготовки, перепідготовки і підвищенню кваліфікації кадрів.