Радіаційний вплив і дитяче здоров’я (Захворюваність шлунково-кишкового тракту в дітей у постчорнобильський період під впливом радіаційно-ландшафтних чинників) - Шестопалов, В.; Набока, М.; Ліхошерстов, О.; Чабан, О.; Свендсен, Е. (Вісник НАН України, 2011)
Автори порівняли динаміку поширеності первинних та хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту (ШКТ) у дітей, які живуть в аналогічних соціальноекономічних і природних умовах у радіаційно забруднених районах Житомирської області і на тих територіях, які до цієї категорії не належать. Результати дослідження спростовують твердження Чорнобильського форуму про те, що причиною зростання неракової захворюваності був стрес від аварії та розпаду СРСР. Таким чином, доведено радіогенну природу неракової захворюваності органів ШКТ дитячого населення територій, постраждалих унаслідок катастрофи на ЧАЕС.