Прояви і діагностика зміненого перебігу захворювань у потерпілих від Чорнобильської катастрофи - Терещенко, В.; Піщиков, В.; Дегтярьова, Л.; Сегеда, Т. (Вісник НАН України, 2011)
На підставі результатів багаторічних досліджень впливу радіаційного забруднення після Чорнобильської катастрофи на людський організм найвагомішим медикобіологічним наслідком великомасштабної радіаційної аварії вказано індукований патоморфоз (змінений перебіг) захворювань у потерпілих категорій населення. Його розпізнавання потребує застосування в діагностичному, лікувальному, експертному процесах морфологічних методів, що оптимізує лікування і профілактику, дає змогу уникати численних спекуляцій. Сутність патоморфозу полягає у змінах клінічної симптоматики хвороб, до чого (за даними патоморфологічних досліджень) призводять трансформація їх топографії, кінетики запальних процесів, інфекцій, порушення місцевої регуляції і регенерації тканин, а також інтенсифікація інволюції та склерозу. Доведено, що прояви патоморфозу хвороб — це стійка сукупність симптомів з єдиним патогенезом і конкретним структурним підґрунтям, тобто вони відповідають понятійним характеристикам синдрому. На підставі цих даних створено систему патоморфологічної діагностики, прийнятну (обмежено) для верифікації наслідків інших техногенних впливів.